MEJÄ-kokeen tulokset
24.9.2017 Imajoki, Riistavalli, MEJÄ SM

Järjestäjä: Suomen Spanieliliitto ry & Lakeuden Spanielit ry
Kokeen ylituomari: Jukka Korsberg
Muut tuomarit:  
Kokeen vastaava toimitsija: Jyrki Rasinpää
Kokeen sihteeri: Kirsi Salokanto
Kokeen emäntä: Kalkkila Taru & Mäkinen Päivi
Sää:  

Ylituomarin kertomus

MEJÄ SM-kokeen järjestäjänä oli Suomen Spanieliliitto ry & Lakeuden Spanielit ry. Koetta varten käytettävät maastot oli saatu käyttöön Jukajan Paukulta, Orisbergin Metsästysseuralta ja Ylistaron Alapään Metsästysseuralta.Tukikohtana oli Ilmajoen Metsästysseuran toimintakeskus Riistavalli.
Ylituomarina oli Jukka Korsberg Oripäästä.Hän arvosteli koirat jäljillä VOI 1-7. Vastaavana koetoimitsijana oli Jyrki Rasinpää Ilmajoelta, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään kiitettävästi. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli hyvin piilomerkatut. Riistahavaintoina sorkkaeläinten jälkiä ja jätöksiä.
Sää oli aurinkoinen ja vähätuulinen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin hirvensorkkia.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi. Suomenmestariksi jäljesti labradorinnoutajauros FI JVA JM-15 Jenzkun Hemuli, om. Kirsi Sillman-Tiihonen, ohj. Matti Tiihonen saaden tittelin JM-17.
Koe päättyi kello

 

 

VOI-koirat

Pitkäkarvainen mäyräkoira, uros, s. 1.5.2010 Rek. no FI34421/10
Salamantelin Eddie Express VOI 0
Ruotsalainen Ulla  

Tuomari: Jukka Korsberg, ohjaaja Ulla Ruotsalainen

Innokas merkkaus ja lähtö jälkityöhön, joka jatkuu pääsääntöisesti maavainuisena ja reippaana etenemisenä koko ensimmäinen osuus katkolle, jonka takana olleilla metsätyökoneurilla oli tuoreita sorkanjälkiä ja koira kiinnostui niistä, eikä sen jälkeen selvittänyt katkoa, hukka. Ensimmäisen osuuden makauksen merkkasi hyvin. Toinen osuus melko suoraan makaus hidastaen yli. Toinen kulma hyvin, mutta sen jälkeen jäljen sivulla riistapolkua, makaus ohitetaan ja sitten suoraviivaisesti toiseen hukkaan. Puhdas jälki, josta palaa melko pian samoille riistanjäljille ja kolmas hukka on tosiasia ja koe keskeytetään. Koira on reipas jäljestäjä, jolle tänään riistanjäljet olivat liian houkuttelevia.

 

Karkeakarvainen kääpiömäyräkoira, narttu, s. 11.6.2012 Rek. no FI38536/12
Pelizar Primadonna VOI 2
Hynninen Petra 32 pistettä

Tuomari: Jukka Korsberg, ohjaaja Petra Hynninen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Lähtö merkataan nopeasti, ohjausmatka käskyttäen jäljestykseen. Alkaa tosi verkkainen, pysähtelevä eteneminen melko tarkkaan jäljen päällä koko matkan ilman käskyjä. Katkokulman selvittää jalanjälkiin tukeutuen, uuden linjan havaitsee kuitenkin nostamalla kirsua viiman alta, muut kulmat tarkkaan. Makauksista merkkaa kolme ensimmäistä, viimeisen ohittaa. Kaatoa jäi vartioimaan. Lukuisat pysähtelyt, pienet tarkistelut ja vaikeudet ojien ylityksissä aiheuttavat valitettavasti pienikokoiselle koiralle reippaan maksimiajan ylityksen, noin 15 minuuttia, mikä johtaa palkintosijan pudotukseen muuten niin mukavassa jäljestyksessä.

 

Labradorinnoutaja, narttu, s. 25.3.2008 Rek. no FIN30297/08
Bridgehill's Broken Arroganc VOI 2
Holm Hanna 39 pistettä

Tuomari: Jukka Korsberg, ohjaaja Hanna Holm

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Mutusteltuaan ensin hieman lähtöä alkaa ohjauksen jälkeen hienoa, pääsääntöisesti maavainuista, maastoonsopivaa ja leppoisaa etenemistä, joka jatkuu koko matkan. Katkokulman selvittää ulkokautta kaartaen seuraavalle osuudelle. Toinen kulma tarkkaan, viimeinen liinanmittaisella lenkillä takakautta. Makauksista merkkaa kolme ensimmäistä hyvin, viimeisen kulkee aivan vierestä ohi. Mutta sitten noin 20 metriä ennen kaatoa nostaa kirsunsa ja alkaa hakea sitä, lopulta ajautuu kaadon taakse ja lähtee tielle päin ja se joudutaan palauttamaan lopun, noin 15 metrin puhtaalle jäljelle, jota suoraan kaadolle ottaen sen heti suuhunsa. Aivan loistavan suorituksen pilasi lopun hairahdus.

 

Novascotiannoutaja, uros, s. 22.7.2007 Rek. no FIN45326/07
Tollerbay Banjo Accord VOI 1
Koto Kati 44 pistettä

Tuomari: Jukka Korsberg, ohjaaja Kati Koto

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Alkua maistellaan ja lyhyellä taluttimella ohjausmatka. Pian sen jälkeen tehdään vähän laajempi lenkki jäljen sivulle, palaa kuitenkin itsenäisesti. Koira alkaa hyvän, sopivavauhtisen ja maavainuisen etenemisen katkokulmalle, jonka selvittää ulkokautta kaartaen eteenpäin. Toinen osuus suoraan kulmalle, jossa pientä hakua ja takakautta kaartaen eteenpäin. Kolmas osuus myös suoraan kahdella sivupistolla. Kulma aiheuttaa jopa kaksi suurempaa lenkkiä takakautta kaartaen. Päästään kuitenkin viimeiselle osuudelle, jonka selvittää parilla pienellä sivupistolla. Kaadolle suoraan jääden sitä nuolemaan. Makaukset merkkaa kaikki hyvin pysähtyen ja vähän maistellen. Hyvä, jäljestyksen osaava koira, jolla tänään pieniä vaikeuksia etenemisessä ja kulmilla.

 

Labradorinnoutaja, narttu, s. 28.10.2011 Rek. no FI58484/11
Bridgehill's Dalton Eva May Meya VOI 1
Holm Hanna 46 pistettä

Tuomari: Jukka Korsberg, ohjaaja Hanna Holm

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lähtöä maistellaan ja sen jälkeen alkaa miellyttävävauhtinen, maavainuinen ja täysin itsenäinen eteneminen aivan jäljen päällä tai sen läheisyydessä, pienet tarkistukset sivuille, tuskin koiran mittaiset. Katkokulman selvittää kahdella hakukuviolla hienosti, muut kulmat tarkkaan. Makauksista merkkaa ensimmäisen ja kolmannen hyvin, jopa maistellen. Toinen ja neljäs vierestä ohi. Kaadolle suoraan, jota jää nuolemaan ottaen sen lopulta suuhunsa. Hienoa käytännön jäljestykseen sopivaa työskentelyä koiraansa luottavan ohjaajan kanssa. Valitettavasti tänään parin makauksen ohitus pudottaa pisteitä.

 

Cockerspanieli, uros, s. 10.7.2010 Rek. no FI44004/10
Delichon Droplet VOI 1
Härkönen Kati 47 pistettä

Tuomari: Jukka Korsberg, ohjaaja Kati Härkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lähtöä tutkitaan ja valjaista kiinnipitäen ohjataan jäljestykseen, joka jatkuu maavainuisena, sopivanvauhtisena ja täysin itsenäisenä aina kaadolle asti, jota jäi vahtimaan lopettaen etenemisen. Makaukset merkkaa kaikki aivan samalla tavalla pysähtyen, nuuhkien ja jalkaa nostaen. Ensimmäisellä kulmalla katkon selvittää hienosti ulkokautta kaartaen, toinen kulma tarkkaan ja viimeisellä kulmalla tekee noin kahdeksan metrin säteellä takakautta rengastaen. Vain toisella osuudella kauriinjäljet aiheuttavat vähän suuremman rengastuksen, samoin juuri ennen kaatoa poistutaan riistanjälkiä sivuun, josta palaa kuitenkin itsenäisesti. Aivan loistava suoritus koiralta ja ohjaajalta, missä pisteitä pudottaa nuo muutamat tarkistelut.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 29.10.2010 Rek. no FI59981/10
Jenzkun Hemuli VOI 1
Sillman-Tiihonen Kirsi 48 pistettä

Tuomari: Jukka Korsberg, ohjaaja Matti Tiihonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Yhdessä tutkitaan lähtöä ja sen jälkeen innokasta koiraa valjaista kiinni pitäen ohjataan koko ohjausmatkan. Aluksi koiraa joudutaan jarruttamaan voimakkaasti, mutta jo ensimmäisen osuuden puolenvälin jälkeen liika into on poissa ja eteneminen on miellyttävää, sopivavauhtista maa- sekä ilmavainuista jäljestämistä. Makauksista merkkaa kaksi ensimmäistä hyvin nuuhkien ja pysähtyen, kahden viimeisen päällä seisoo muutaman sekunnin. Katkokulmalla ensin haeskelua ja lopulta jalanjälkiä seuraten. Muut kulmat tarkkaan. Kaadon ottaa ilmavainulla sivusta ja jää sitä vartioimaan. Yksi pieni poikkeama, ilmeisesti hirvien aiheuttama, koska aivan vieressä sorkanjälkiä. Tosi loistava, itsenäinen jälkityö koiraansa luottavan ohjaajan kanssa.