MEJÄ-kokeen tulokset
17.9.2006 Espoo, Kalmari

Järjestäjä: Suur-Helsingin Spanielikerho ry
Kokeen ylituomari: Ilkka Niemi
Muut tuomarit:
Kokeen vastaava toimitsija: Jukka Kuparinen
Kokeen sihteeri: Meerit Kuparinen
Kokeen emäntä: Arjoranta Kirsi
Sää: Aurinkoinen

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Suur-Helsingin Spanielikerho ry. Koe oli Spanieliliiton Mejä-mestaruuskoe. Kokeet pidettiin Vihdissä Ollilan tilan metsissä, tukikohtana oli kerhon maja Espoossa.
Ylituomarina oli Ilkka Niemi. Hän arvosteli kaikki kokeen koirat .
Vastaavana koetoimitsijana oli Jukka Kuparinen. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli hyvin piilomerkatut.
Sää oli aurinkoinen syyssää.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin asetuksen mukaisesti lopetettuja kaneja. Riistahavaintoina nähtiin metsäkanalintuja.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi. Spanieleiden mejämestaruuden voitti cockerspanieli Muskettikoiran Don Juan.

 

 

VOI-koirat

Walesinspringerspanieli, uros, s. 20.5.2001 Rek. no FIN25813/01
Twitters All Track VOI 3
Johansson Elisabeth & Harri 21 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Harri Johansson

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Timi lähtee hyvin kehotuksesta alkumakaukselta mutta heti 10 metrin jälkeen pasmat sekoavat hetkeksi mutta pienen kierroksen jälkeen alkaa hyvä jäljestys. 1. osuuden loppupuolella on kuusitaimikossa niin mielenkiintoisia hajuja, että Timi on tuotava taimikosta ulos ja osoitettava puhdas jälki. 1. osuuden lopussa vielä kaksi tarkistuslenkkiä, kulma oikaistaan vähän ja 2. osuuden alussa kaarretaan veilä äskeistä taimikkoa kohden mutta Timi palaa itsenäisesti jäljelle. Sitten hyvä jäljestys jatkuu. Katkokulma sujuvasti kaarroksella seuraavalle osuudelle. 3. Kulmalla kaartaen seuraavalle osuudelle. Timi saa kaadosta ilmavainun, kiertää kaadon ja ajautuu tielle, josta ei selviä itsenäisesti kaadolle. Osoitetaan jälki, tullaan kaadolle, jota Timi jää nuuhkimaan. Kaksi makausta Timi osoittaa selkeästi pysähtyen ja saattaisi osoittaa viimeisenkin mutta ohjaaja ei huomaa löysätä narua. Ajoittain ohjaaja unohtaa , että ollaan kokeessa, jossa koiraa ei saa ohjata.

 

Cockerspanieli, uros, s. 22.7.2004 Rek. no FIN41111/04
Bell'mano Giorgio Armani VOI 2
Junno Jani ja Pirjo 31 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Pirjo Junno

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Nuuhkittuaan alkumakauksen Tico etenee maavainulla pitkin jälkiuraa lievästi jarrutettuna sopivaa vauhtia. Heti alussa tulee pieni tarkistuskierros. 1. kulma tarkasti. 2. osuuden alkupuolella Tico tarkastelee riistan hajuja jäljen sivussa mutta jatkaa pian itsenäisesti. Katkokulmalla ensin tarkastelua veretyksen lopun tuntumassa sitten kaarretaan "kulmalle", jossa taas pari pinetä kierrosta ja siitä veretyksen alkuun. Kului vähän ylimääräistä aikaa, kun tarkastelut näyttivät liittyvän riistan hajuihin. Heti katkon jälkeen 3. osuuden alussa hajut jäljen vieressä kiinnostivat mutta niistäkin päästiin itsenäisesti irti ja jäljestys pääsi jatkumaan. 3. kulman takana pieni tarkistuslenkki. Vähän ennen kaatoa jälki menee nuotiopaikan vierestä ja Tico löytää leivän syötäväksi. Sitten paikkaa tutkitaan lisää kunnes palataan hieman takaisin notkelmaan, jossa on niin kiinnostavia hajuja, että tuomitaan hukka. Kaikki makaukset merkattiin selkeästi pysähtyen. kaadon Tico nuuhki ja jäi vieree.

 

Cockerspanieli, narttu, s. 13.3.2002 Rek. no FIN23464/02
Raccoon's Hip Hip Hurraa VOI 2
Kääriäinen Johanna 36 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Kimmo Kääriäinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Nitalle osoitettiin alkumakaus, jonka se tutki ja aloitti maavainuisen jäljestyksen sopivaa vauhtia, joka loppua kohti muuttui reippaaksi lievästi jarrutetuksi. Muutoin edettiin aivan veriuralla mutta Nitan tyyliin kuului tehdä tarkistusrengastuksia. Ne olivat niin pieniä, että varmuus ei näyttänyt kärsivän mutta niitä oli sen verran runsaasti, että etenevyydessä ne hieman näkyivät. Katkokulma kaartaen hieman veretyksen alun ohi laajemmalle lenkille, jossa riistan hajut näyttivät kiinnostavan. Vaikutti siltä, että Nita tiesi missä veretys jatkuu, koska pienellä miettimishetkellä tullut oikea-aikainen kehotus sai Nitan palaamaan suoraviivaisesti veretyksen alkuun. Pian katkon jälkeen Nita vaihtoi jäljen riistajälkeen, hukka. Muut kulmat tarkasti. Merkattiin 3 makausta selkeästi pysähtyen, yksi ohitettiin. Kaatoa Nita jäi nuuhkimaan.

 

Fieldspanieli, uros, s. 12.10.2002 Rek. no FIN11994/03
Arborfield Heartsong VOI 2
Ojamaa Marjaana & Saastamoinen Merja 38 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Petra Koskimaa

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Morgan kiinnostui alkumakauksesta ja jäljestä ja aloitti maavainuisen tarkasti veriuralla jarrutettuna sopivaa vauhtia etenevän jäljestyksen. 1.osuuden alkupuolella poistuttiin määrätietoisesti jäljeltä, Morgan jäi tarkastelemaan riistan hajuja ja jouduttiin palauttamaan jäljelle. Sen jälkeen edes kaksi jäljen sivulta lähtenyttä kanalintua ei enää häirinnyt jäljestystä mutta ruokintapaikalla piti tehdä tarkistuslenkki. Katkokulma tarkasti jalanjälkiä, muilla kulmilla pieni rengastus. Morgan merkkasi kaikki makaukset. Makaus makaukselta hieman nopeammin mutta viimeisenkin vielä riittävän selekästi pysähtyen. Kaatoa Morgan jäi nuuhkimaan.

 

Englanninspringerspanieli, narttu, s. 8.9.1997 Rek. no FIN37687/97
Hightide's Bon-Bon VOI 1
Pulli Janne 44 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Satu Savolainen-Pulli

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lähtö kiinnosti. BonBon jäljestää lievästi jarrutettuna sopivan reipasta vauhtia. 2. ja 3. osuudella tehdään pieni kaarros jäljen sivuun, muutoin edetään varmasti jäljellä. Sekä maa- että ilmavainu on käytössä. 1. kulmalla kaksi pientä tarkistuslenkkiä ja 3. kulmalla yksi pienehkö. Katkokulman takana ensin kaksi tarkistuslenkkiä, sitten veretyksen alkuun, loppu jalanjälkiä. Kaksi ensimmäistä makausta merkataan selkeästi pysähtyen, kolmas huomioidaan hidastaen ja nuuhkaisten, viimeinen ylitetään huomioimatta. Kaatoa BonBon nuuhki jäi viereen seisomaan.

 

Kooikerhondje, narttu, s. 1.9.2000 Rek. no FIN40655/00
Wishdecoy Giana Claudia VOI 1
Lindell Marja-Liisa 48 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Marja-Liisa Lindell

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lähtö nuuhkittiin. Rudi pitää sopivaa vauhtia edetessään tarkasti jäljellä. Tosin alussa ja lopussa tarvitaan lievää jarrutusta. Toisen osuuden loppupuolella tehdään pienehkö tarkistuslenkki. 1. kulma tarkasti, katkokulmalla ensin veretyksen päässä aivan pieni lenkki, sitten sujuvasti kaartaen veretyksen alkuun. 3. kulmalla pieni tarkistuslenkki. Kaikki makaukset merkataan selkeästi pysähtyen ja nuuhkien. Kaatoa Rudi jäi nuuhkimaan ja nuolemaan.

 

Cockerspanieli, uros, s. 1.1.2000 Rek. no FIN14526/00
Muskettikoiran Don Juan VOI 1
Syvänen Saija 49 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Marko Hyyryläinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Doni lähtee alkumakaukselta innokkaasti käyttäen maavainua. Edetään jarrutettuna sopivan reipasta vauhtia aivan jäljen päällä, vain 1. osuuden loppupuolella Doni tekee hyvin pienen tarkistuskierroksen. Katkokulmalla ensin kaksi pientä tarkistuslenkkiä veretyksen lopun tuntumassa, sitten sujuvasti jalanjälkiä. Muut kulmat tarkasti. Doni merkkaa kolme makausta eritääin selkeästi pysähtyen, neljäskin merkataan noopeasti pysähtyen mutta pysähdys olisi saanut olla kunnollisempi täydelliseen suoritukseen. Doni jää kanille.